Ifact NC 2 Turn menn, Sotra 25 og 26. april 2025
- post4857
- 2. mai
- 5 min lesing
Rekrutt 11-12 år: Thomas Eye Færavaag, Henrik Mosvold Sørdal og Kristian Humlekjær
Gutter 13-14: Andrej Sajgal og Gustav Høiesen
Junior 17-18 år: Lukas Aateigen Nilsen, Tarald McFadzean og Elias Pfaff
Senior: Brian Rugland
Trener/hjelpetrener: Danail Sheytanov/Arild Pfaff
Årets andre Norgescup ble arrangert på Sotra utenfor Bergen. Her har de fleste av oss vært mange ganger etter hvert. Her er det apparater av typen Gymnova, som er litt mer uvant for oss fra KTF som turner i Spieth apparater til daglig.
Noen tok fly og noen tok turen over Hardangervidda i privatbiler. I alt var det 9 gymnaster som stilte denne gangen, samt trener og hjelpetrener og flere foreldre.
De yngste guttene turnet på lørdagen mens de eldste turnet på søndagen. Det er veldig moro med de yngre guttene og deres foreldre som reiser sammen med oss på disse nasjonale konkurransene. Vi håper på at flest mulig av turnere og foreldre får med seg turningen til flest mulig av våre gutter og kan heie de frem på konkurransene fremover, selv om de turner på ulike tider og av og til også på ulike dager i disse konkurransene. Av ulike årsaker er ikke dette alltid så lett å få til, men når det klaffer er det ekstra moro.
De tre Rekruttene, Thomas, Henrik og Kristian turnet obligatoriske øvelser etter et reglement som kalles LUM. Her er det ulike trinn der vanskeligste øvelse er trinn 8 og letteste er trinn 1. Jo høyere trinn en behersker jo høyere utgangskarakter. Utfordringen er at dersom en velger for høyt trinn så kan det være at dommerne trekker for mye fordi en ikke klarer å utføre disse helt slik det skal gjøres. Da kan det i stedet lønne seg å turne lavere trinn for å få bedre karakter.
De andre guttene våre turnet selvvalgte øvelser etter et reglement som kalles FIG. Hver øvelse består av et sett med momenter der gymnasten setter sammen øvelsen sin etter hva han behersker. Jo vanskeligere momenter, jo høyere utgangskarakter. Velger gymnasten for vanskelig øvelse kan det ende opp i feil som gir mer trekk og da mindre poengsum enn om en velger lettere øvelser som turnes finere. Karakterene i LUM og FIG kan ikke sammenlignes, da dette er to ulike reglement.
I Norgescup kommer det turnere fra hele landet – fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. I Rekruttklassen til Henrik, Thomas og Kristian, Rekrutt 11-12 år, var det hele 45 gymnaster med. I klassen til Andrej og Gustav, Gutter 13-14 år, var det 32 deltagere. I klassen til Tarald, Elias og Lukas, Junior, 17-18 år, var det 20 deltagere. I seniorklassen, der Brian turner, var det 10 deltagere.
Junioren Kristian M. er ikke med på vårens konkurranser pga en skade som krever litt tid, men vi håper og tror at han er sterkt tilbake til høstens konkurranser.
I Norgescup er det sammenlagt-resultatet som teller etter at alle seks apparatene er turnet ferdig. I noen konkurranser i året konkurreres det også i enkeltapparater, men ikke i Norgescup. Likevel er det av og til, av ulike grunner, at turnere står over enkelte apparater og da ikke får en tellende sekskamp, eller mangekamp, som det også heter. Det kan være pga skader, eller at øvelser ikke er trent godt nok inn, eller andre grunner.
Thomas, som etter hvert har vært med på flere Norgescuper, fikk høyest poengsum av våre tre rekrutter sammenlagt med sine 59,350. Dette gav en 26 plass mot 29 plass i Norgescup 1. Altså flere plasser opp og bedre poengsum enn første Norgescup i 2025. Thomas fikk over 10 poeng i både ringer og hopp, med hopp som aller høyeste poengsum på 10,500 poeng.
Henrik turnet med dette sin andre Norgescup. Beste apparat også denne gangen ble hopp med den gode karakteren 11.1. Alle de andre fem apparatene ble turnet til litt under 10 poeng. Henrik endte på 31 plass av 45 deltagere mot 35 plass av 45 deltagere i Norgescup 1 så det var flere plasser opp. Totalt fikk Henrik 57,255 poeng og økte med det sin "pers." i nasjonale mesterskap som Norgescup er.
Kristian debuterte i Norgescup i denne konkurransen. Han turnet fire apparater; bøylehest, ringer, skranke og svingstang og sto da over de to "beinapparatene" frittstående og hopp denne gangen. I Norgescup er det sammenlagt som teller og ikke enkeltapparater så derfor kommer alle, som ikke turner alle seks apparatene, naturlig nok lengre ned på resultatlista, selv om de kan gjøre det veldig godt i de apparatene de stiller i. Beste apparat for Kristian ble ringer med karakteren 9,650 som er en flott prestasjon.
Andrej turnet fire apparater; frittstående, bøylehest, ringer og hopp. Dette er første gang Andrej turnet selvvalgte øvelser i konkurranse og da er det FIG reglementet som gjelder, i motsetning til Norgescup 1 der han turnet obligatoriske øvelser etter LUM reglementet. I frittstående turnet han til 10,950 som er en flott poengsum i dette apparatet. I bøyle ble det brutale trekk fra dommerne denne gangen mens i ringer og hopp ble det fine tall igjen.
Gustav turnet tre apparater; bøylehest, ringer og svingstang. Dette er i likhet med Andrej, første gang Gustav turnet selvvalgte øvelser i konkurranse og da er det FIG reglementet som gjelder. Best poengsum i ringer med 10.1 poeng. I bøylehest mangler det noen momenter for å få full øvelse og da blir det brutale trekk fra dommerne, men med et par momenter til der så blir dette bra. Bra også i svingstang.
Tarald turnet de fire apparatene frittstående, bøylehest, ringer og hopp. Frittstående ble beste apparat med karakteren 10,750 som var en god prestasjon. Også hopp ble bra med 10,550 poeng. Tarald fikk dessverre, som mange andre, ett fall i en ellers bra bøylehestøvelse og ble da trukket brutalt. Ringer ble ikke fullklaff denne gangen.
Lukas turnet til 65,400 poeng, som resulterte i en 9 plass. Lukas hadde et fall denne gangen i skranke og en dyp landing i ringer og ble da ikke helt fornøyd med egen innsats denne gangen. Beste apparat var frittstående med 12,250 poeng, noe som resulterte i nest beste karakter i dette apparatet i hans klasse. I hopp turnet lukas til 11,350. Som eneste turner fra KTF kom Lukas seg gjennom hele bøylehestøvelsen uten fall.
Elias turnet til 67,850, som resulterte i hans første pallplassering i Norgescup. Han kom på 3. plass sammenlagt i mangekampen. I frittstående og svingstang fikk han høyeste karakterer i sin klasse og i skranke fikk han nest høyeste karakter i sin klasse. I bøylehest fikk han et fall og ble straffet med lav karakter i dette apparatet. Han var likevel svært fornøyd totalt sett med å ha kommet på pallen. Beste apparat denne gangen ble frittstående med 12,800 poeng som er klart beste resultat for Elias i dette apparatet.
Brian turner i seniorklassen. Pga en trøblete rygg for tiden turnet han kun to apparater denne gangen; bøyle og skranke. I bøyle ble det fall og da harde trekk, mens i skranke gjennomførte Brian en øvelse med høy vanskelighetsgrad. Brian satser på å komme sterkt tilbake i NM senior i juni der han håper på å kunne stille i alle seks apparatene.
Se alle resultater her: Live Score - Sport Event Systems
Tekst skrevet av Arild Pfaff

Fra venstre: Lukas, Elias, danail, Brian og Tarald

Fra venstre Gustav, Henrik, Thomas og Andrej sammen med trener Danail

Fra venstre Lukas, Brian Elias og Tarald

Trener Danail med gymnast Elias